fbpx

5. kwietnia 2019 – Ryby, raki i ślimaki w kuchni Warmii i Mazur

5. kwietnia Pasłęk opanują młodzi kucharze. Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych im. S. Mikołajczyka w Pasłęku organizuje I edycję regionalnego konkursu kulinarnego dla gastronomicznych szkół ponadgimnazjalnych naszego regionu - „Tradycje w nowej odsłonie - ryby, raki i ślimaki w kuchni Warmii i Mazur”. Serdecznie zapraszamy na wyjątkowe wydarzenie, którego Gościńce Kanału Elbląskiego i Jezioraka są jednym z partnerów. Ale nie tylko na konkurs zapraszamy...

Co zobaczymy 5. kwietnia w Pasłęku?

Tematem konkursu są ryby, raki i ślimaki. Zadaniem zespołów biorących udział w konkursie będzie przygotowanie dania głównego z udziałem tych właśnie składników. Zmagania będzie można obserwować na żywo, a gorący doping publiczności na pewno pomoże uczestnikom wznieść się na wyżyny sztuki kulinarnej.
Oczywiście, jak na konkurs przystało, efekty zmagań oceni jury (i to nie jedno), zaś zwycięzcy otrzymają nagrody. Lista sponsorów jest długa i przedstawimy ją nieco niżej.

A co oprócz ryb, raków i ślimaków?

Jeśli już gotujemy, to ugotujmy coś jeszcze. Zapraszamy na pokazy live cooking, czyli gotowanie na żywo. Zawodowi szefowie kuchni przygotują dania, które z pewnością Was zaskoczą. Oczywiście będą degustacje.

Skoro będziemy w Pasłęku, a więc na Pojezierzu Iławskim, nie można zapomnieć o walorach okolicy. Piękne jeziora, łączący je Kanał Elbląski z jedynym na świecie działającym systemem pochylni. A to wszystko okraszone niezwykłą historią.

A w ogóle skąd pomysł na ślimaka? Ślimak na talerzu to chyba w Polsce jakaś nowość... Otóż nie, to od dawna polski przysmak i rarytas, ale nic więcej teraz nie powiemy. Trzeba pojawić się osobiście i posłuchać, jak to z tym ślimakiem było.

Wreszcie gość specjalny - Kevin Aiston. Strażak, kucharz, posiadacz Rekordu Guinessa (kulinarnego - a jakże), prezenter radiowy i telewizyjny. Co pokaże Kevin Aiston? Powiemy krótko i tajemniczo... Ślimotto!

Jeszcze raz serdecznie zapraszamy do Pasłęka.
Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych im. S. Mikołajczyka w Pasłęku, ul. Wojska Polskiego 36

Przedstawiamy program imprezy:

9:30 - 15:30 Konkurs kulinarny „Tradycje w nowej odsłonie - ryby, raki i ślimaki w kuchni Warmii i Mazur”

10:30 Prelekcja - Ślimaka Kulinarna Podróż – Grzegorz Skalmowski - Bistro Ślimaka

11:00 Pokaz kulinarny - live cooking:
Elbląski Klub Szefów Kuchni oraz firma ElQuchnia

  • Szymon Słomkowski - kucharz "Restauracja Studnia Smaków"
  • Cezary Ambrożko - szef kuchni "Strzecha Restauracja&Pizzeria"
  • Remi Jasiński - firma "ElQuchnia"

11:45 Prelekcja - Wykorzystanie walorów Kanału Elbląskiego - Sławomir Dylewski - Gościńce Kanału Elbląskiego i Jezioraka

12:30 Pokaz kulinarny - live cooking:

  • Euro Toques Polska & Gastro Iwona Grudzień
  • Katarzyna Stasiewicz
  • Chea Chanthou - kuchnia Kambodży

13:00 Prelekcja - Menedżer gastronomii - zawód, a może jednak pasja? - Małgorzata Katarzyna Stach

13:30 Pokaz kulinarny - live cooking - gość specjalny - Chef Kevin Aiston i jego słynne "Ślimotto"

Honorowy patronat nad wydarzeniem objęli:

  • Starostwo Powiatowe w Elblągu
  • Stowarzyszenie Euro Toques Polska

Patronat medialny

  • TVP 3 Olsztyn
  • Firma "Totenic" zapewni relacje na żywo ‪"streaming"‬
  • Firma "KM Studio" nagra film z wydarzenia
  • Portal "Bogaty Elbląg" i "Bogate Braniewo"
  • Elblag net
  • Głos Pasłęka
  • Gastronom Wybrzeża

Partnerami konkursu zostali:

Sponsorzy imprezy:

  • Dworek Sople
  • Tristan Hotel & SPA
  • Hotelik 51
  • Statkiem po trawie
  • Zajazd pod Kłobukiem
  • Zakład Wędliniarski Flis-Pol
  • Gastro Iwona Grudzień
  • KM Studio
  • Sand Valley Golf Resort
  • Smażalnia Okoń
  • Pirografia Krzysztof Skubik
  • Palarnia Kawy Lani Coffee
  • Krem Pasłęcki - Snails Garden
  • Bistro Ślimaka
  • Pizzeria MAXXX
  • Pieguskowa Kuchnia
  • Domlux
  • Oberża Bażant
  • Kram SA
  • PrimBud
  • Cukiernia Hildebrandt
  • Boston Pasłęk
  • Pizzeria Jedynka
  • Zacisze Pasłęk
  • Celebra Firma Gastronomiczna
  • SERY ICC PASŁĘK
  • Stefan i Grzegorz Majewscy
  • Anna Sielawa
  • DAB Dariusz Bróg
  • GS Samopomoc Chłopska - Piekarnia
  • PSS Społem - Pasłęk
  • Świderski Janusz - Sklep spożywczy
  • Firma "AWECO"

Powrót do Wieści z Gościńców

Jak dojechać?

Ryby, raki i ślimaki - plakat imprezy
Scroll to top
%d bloggers like this: